Pages

5.20.2009

PERGILAH JOIN MEREKA!




RABU lepas, dalam kelas Tasawwur Islam, pensyarah saya dengan penuh emosi (agak penuh) berkata " A man asked me


Anonymous : Sir, had you watch the video about a lion roared the name of Allah?

DR. : Yeah. Why?

Anonymous : Don't you feel something about that? It told us about Allah.

DR. : ....


Hey, come on! Why must the lion tell you that? And the fishes that have the name of Allah on the bodies? You yourself should think; be a thinker of the universe. Think how mighty and powerful Allah is, He done all His perfect jobs! The lions, fishes, clouds... all of them is created by Allah and we are the best creation among others.
I'm very upset with this bloody thing. People always interested in this. Just insterested but didn't use their mind to think. Before all of that happened, you yourself should think and know first before the lion tells you. And the fishes too. Why do you put yourself at the same level with those animals? If you need the lion or the fishes telling you this, go and join them la! This shows that you are a poor thinker."


Saya tertawa dalam hati walaupun di bibir hanya senyuman yang dizahirkan.

Betul lah apa yang prof cakap kan??? Nasib baik saya tak begitu berminat dengan benda-benda macam ni. Jadi tak adalah rasa macam terpijak bilah cangkul, batangnya terkena di hidung. Heheh.


Apa pun, alam ini adalah perkara yang harus difikirkan oleh kita semua dan seperti apa yang ditulis dalam Janji Miftahul Raudhah, seniman itu adalah orang yang sangat dekat dengan alam. Bagaimana mendekatinya? Itu terpulang kepada 'gut level' masing-masing sama ada mahu mendekatinya secara berTUHAN ataupun tidak.

3 Bicara Balas.:

~theiceworld~ said...

benar kata prof tu. Tapi bagi saya video tu bukan sesuatu yg bloody shit dan membuang masa saja berminat pada benda2 macam tu. Tapi cuba fikir terkadang bila manusia biasa yang tak mahu buka mata hatinya dan berfikir, terkadang bila mereka terdengar sendiri ungkapan tu dari mulut singa tersebut, mereka sejurs itu mungkin akan insaf bahasa semua mahkluk termasuklah haiwan bertasbih dan bertahmid memujiNya. Ingatlah cara manusia di beri hidayah oleh Allah itu berbeza2. Dan video itu mungkin salah satu jalan bagi manusia2 yang terpilih oleh Allah untuk mendapat rahmat dan hidayat

-kak yana-

D'Rimba said...

Betul, segalanya pasti ada rahmat di sebalik kejadian bagi mereka yang memikirkan...........

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,
情色論壇