Pages

2.02.2011

A REALLY CUTE YEAR!

Assalamualaikum...

It's the Chinese New Year eve!!! And this year is the year of RABBIT! Sebab tu ada gambar arnab ni. Heheh...

Comellll!!!


Okey. Just a short update. Kenapa aku nak sibuk-sibuk pasal tahun arnab kan? Sebelum ni mana ada tulis pasal tahun naga ke, lembu ke, harimau ke... Sebabnya, tahun arnab adalah tahun kelahiran aku mengikut Kalendar Cina.

Aku pun tanya kawan aku yang berbangsa Cina. Namanya Amy Kwok. Saja nak tambah ilmu pengetahuan tentang masyarakat Cina.

"Amy, Eja lahir tahun Arnab! What does it mean?"


"That's why you are so cute!

Rabbit is one of the most stylish creatures of the Chinese Animal Signs. They have a burning desire to get out there & live life to its fullest. They are active & adventurous, love anything that sparks their creativity or curiosity. They are also very charming =)"


Itulah jawapannya. Amy ni memang pandai ambil hati orang. Kalau ke wall FBnya tak pernah lah nampak negative words. Semuanya positive and sweet.

Anyway. Itulah kepercayaan untuk orang yang lahir tahun arnab. Jadi, kepada sesiapa yang lahir tahun 1987, tahun arnab adalah tahun kita. Ada lagi beberapa tahun yang tahun arnab. Tapi aku tak ingat. Yang aku ingat tahun aku jelah.

Dan, aku pun baru tahu bahawa kalendar Cina adalah Kalendar Lunisolar iaitu gabungan unsur takwim qamari dan juga takwim solar. Kiranya bulan dan bintang bersatu lah. Senang cerita. Itu yang aku fahamlah selepas berWiki tadi.

Gambar arnab tu aku ambil dari FB Amy. She's tagging me that pic cause I really love that bunny. And the bunny is my year!

First time ever; I draw a rabbit. Peluh-peluh lukis. Huhu...

Thanks Amy Kwok for the info about the year of rabbit! It's a pleasure to have a friend like you. (^^,)



HAPPY CHINESE NEW YEAR 
TO ALL OF MY CHINESE FRIENDS!
 


*Tak boleh nak bela arnab secara realiti sebab ada resdung. Bela arnab dalam blog jelah. Wuwuw...

6 Bicara Balas.:

Azree Ariffin said...

Ini adalah tahun kita! Bangkit kembali!

Sayidah Mu'izzah Kamarul Shukri said...

Salam Azree;

Yeah!!! Bangkit kembali dengan kecomelan tahap gaban. Hehehe...

Thanks jengah blog ni. Take care, friend. =)

iLhAm.HaFiZ said...

Assalamualaikum w.b.t.

Azree & Eja,

Jom, bangkit kembali!!! =)

Sayidah Mu'izzah Kamarul Shukri said...

Waalaikumussalam,

Hafiz,

Kamu tahun apa? =)

cute_amy said...

Sorry Eja coz now only i read your post. Lambatnya i huhu... Jangan marah ye...

Thank you for your compliment *blush blush* Eja memang best =)
Mr. Rabbit's so HAPPY to be on your blog...Hop Hop Hop!! Eja kena sayang dia ye hehe

Tahun-tahun Arnab : 1927 1939 1951 1963 1975 1987 1999 2011 (12 tahun sekali)

iLhAm.HaFiZ said...

Eja,

Saya lahir tahun lembu mengikut kalendar Cina. =)