Pages

12.26.2010

WHEN IT IS ALL ABOUT LIFE...

DEFINE what is life? What kind of life that you really want? What is your purpose in life? And how's your life now?


Itu semua soalan-soalan tentang hidup. Bagi Eja soalannya mudah. 


Apa definisi hidup?
It is all about survival. You must to make sure that you are survive till the end. Betul bukan? Apa-apa yang kita buat pun, kita kena pastikan kita boleh punya kehidupan dan hidup. Tidak kiralah payah macam mana sekalipun. Mesti! Main brick game pun kita kena pastikan kita survive dan change the level, right? Puas hati kalau asyik duduk level 1? Hah, jawab sendiri.


Apa jenis kehidupan yang kamu mahukan?
Fikirlah. Kamu nak kehidupan yang sederhana, keluarga yang bahagia, perkahwinan yang kekal dan bahagia, mahu ada masa untuk keluarga, untuk diri sendiri, mahu joging pagi-pagi, bla...bla...bla...
Itu jawapannya. Kalau mahukan kehidupan jenis lain, pilih saja kehidupan yang kamu mahu. Hei, orang lain tak boleh marah. Lainlah kamu pilih kehidupan yang songsang. Contohnya 'I am gay, I am okay'  atau 'I am lesbo, I am okay' Itu memang nak kena penyepaklah kan. Nak jadi benda-benda alah macam tu, tak payahlah nak buat pengumuman macam tu kan. Senyap-senyap sudah dan cuba baiki diri. Kononnya kamu kenal diri sendiri. Nak kenal diri sendiri, kenal Allah swt dulu. Baru kenal Allah jadikan fitrah kamu macam mana. Dah...Eja masuk bab lain pula. Bab yang itu, tunggulah entri akan datang. Boleh membebel panjang. Jadi, fikir dan jawab sendiri. Okey?


Apa fungsi kamu dalam kehidupan?
Kalau orang Islam, mudah saja jawapannya. Sebagai khalifah Allah di muka bumi. Khalifah? Maksudnya kena jadi pemerintah macam Khalifah Umar Al-Khatab? Atau Abu Bakar As-Siddiq? Ohoho... Tidak perlulah sampai jadi pemerintah macam tu kan... Tengok diri kitalah. Kalau kita orangnya sederhana saja tahap ibadah, mengaji pun sangkut-sangkut, buatlah kebajikan pada masyarakat, buat baik pada ibu, jangan aniaya makhluk lain - tak kiralah binatang,tumbuhan atau seluruh bumi, jangan buat benda jahat, menyusahkan orang lain, banyak-banyak tolong orang. Kalau ada lompang dalam diri, pandai-pandailah tutup. Muslimin and muslimah, that is your pupose in life, okay? Ikut mana pun, hang pa tetap khalifah Allah di muka bumi. Tanggungjawab. Okey? Sila faham sendiri.


Macam mana kehidupan kamu sekarang?
If you think that your life is sucks, just admit. Be honest to yourself. Kalau rasa bahagia, cakap sajalah bahagia. Kalau rasa tak cukup dengan apa yang ada sampai tak dapat bagi seorang anak pun makan, mengaku saja pada diri dan cakap aku kena berubah, Then, do something to change.


Kadang-kadang kita tahu jawapan tentang hidup dan kehidupan kita. Tapi kita takut hendak mengaku. Kalau orang kata kita takut hendak mengaku, kita tak mahu mengaku kita takut. Jarang manusia mahu mengaku mereka takut. Nananana.... Mengakulah pada diri sendiri dengan jujur. Jujur dan ikhlas adalah penyelesaian segala masalah. Sama macam kalau kita tak suka seseorang, mengaku sajalah tak suka. Jangan nak dolak-dalih sampai beri harapan palsu, buat orang perasan, dan akhirnya bila kita mengaku, orang tu sakit jiwa nak mengaku pada diri sendiri yang dia bukan orang yang kita suka. Itulah salah satu punca kes dendam asmara. Nah, itu pun salah satu penyakit takut mengaku. Fikir ya....


Maka, kesimpulannya, jangan takut untuk mengaku pada diri sendiri tentang hidup dan kehidupan kamu. Jawab saja segala soalan tentang hidup dan jangan saringkan. Kamu mesti lebih tahu tentang hidup kamu sendiri dan apa yang kamu mahu dalam kehidupan kamu, bukan? Tak perlu untuk jadi terlalu rumit, okey?




Chillex!

3 Bicara Balas.:

Bulya Iswandi said...

Kawan saya mengenal Tuhan, tapi tidak mengenal diri sesudah itu...bagaimana ya?

(Robot bercakap : Sebarang ulasan provokasi tidak akan dilayan!!!)

Brangkali kawan saya robot...emmm... :o

BiLA PenA bERbicAra said...

It sounds so unfair when I need to talk about others when I don't know him or her.
I don't know your friend. So, I can't tell anything.
And do you know him or her better? Silap cakap tentang orang akan tambah dosa. Diam itu kadang-kadang lebih bermaruah.

Seperti yang rakan sekolah kamu katakan pada akak satu masa dulu, akak seorang pelajar yang menuntut dalam bidang undang-undang kafir dan syariah yang tak Islamik. Adakah dia kenal sendiri apa yang kami pelajari di UIA? Syariah yang tak Islamik? Sedangkan kami memang belajar berdasarkan sumber syariah 'primary' dan 'secondary'.
Jadi adakah ia adil untuk akak apabila kawan kamu itu menghakimi akak sebegitu sedangkan dia tidak kenal akak?
Jadi akak tak mahu berlaku tidak adil pada orang seperti mana akak tak suka orang berlaku tak adil pada akak. Begitulah analoginya.
Rest the case.

Bulya Iswandi said...

Wahhh..secara kebetulan kawan saya yg ini adalah kawan saya yg pernah 'bermusuh' dgn akak dulu (rakan sekelas!!!)...setuju dgn akak 130 peratus :)
dan bila saya menyatakan jawapan yg akak berikan, dia melompat kegembiraan dan berkata
"Selepas ini aku harus mengenal ustaz2 yg memberi ceramah di masjid dgn mendalam sehingga kami mesra, sebelum soalan aku berjawab"


Pencil case