Pages

2.01.2010

KOMEN JANJI MIFTAHUL RAUDHAH [II]Coretan kali ini, untuk memberi sedikit ulasan tentang buku yang telah saya baca tempoh hari.
TAJUK: JANJI MIFTAHUL RAUDHAH
PENULIS: SAYIDAH MU'IZZAH KAMARUL SHUKRI
HALAMAN: 175
PENERBIT: GALERI ILMU
Buku ini adalah karya sulung Sayidah Mu'izzah Kamarul Shukri, seorang anak muda yang masih menuntut dalam jurusan undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa. Apabila saya memulakan membaca buku ini, saya terus terpaut tanpa mahu berhenti selagi tidak sampai ke titik noktah ayat terakhir di halaman 175.

Buku yang mengisahkan seorang anak remaja yang bernama Miftahul Raudhah (bermaksud "Kunci Taman Syurga") yang ingin mengotakan janjinya pada kakaknya yang tercinta, Jannah. Miftahul Raudhah sangat cekal orangnya dan berusaha bersungguh-sungguh untuk berjaya. Ketaatannya kepada Allah S.W.T, ibu, ayah dan guru mencerminkan Miftahul Raudhah adalah remaja solehah. Saya rasakan buku ini sangat sesuai dibaca oleh remaja-remaja di zaman ini kerana ciri-ciri muslimah yang ada pada Miftahul Raudhah patut dijadikan contoh. Buku ini juga menyelitkan kata-kata yang bagus. Antara petikan kata-kata yang masih saya ingat yang diselitkan dalam buku ini ialah
"Cintailah sesiapa pun, ibu, ayah, cikgu, kawan-kawan, sesiapa saja. Tapi pantakkannya pada kecintaan Ilahi. Maka cinta itu akan jadi berhikmah buat orang yang dicintai"

"Carilah kekuatan daripada kekuatan Allah S.W.T. Pohonlah dengan sabar dan solat. Allah sentiasa bersama dengan orang yang sabar"

"Uhibbuki fillah abadan abadaa, Aku mencintaimu kerana Allah selama-lamanya"


Bahasa yang mudah dan sangat sesuai dibaca. Kata-kata yang manis dan saya yakin, buku ini ditulis dengan sentuhan nurani yang suci daripada penulis. Tahniah buat penulis, Sayidah Mu'izzah Kamarul Shukri. Karya sulung anda memang hebat. Satu cubaan yang bagus sekali. Semoga penulis dapat menghasilkan lebih banyak lagi buku-buku yang bermanfaat khususnya buat golongan remaja.

Akhir sekali untuk renungan bersama:
"Ingatlah bahawa mencari bahagia itu tidak ubah seperti menanam bunga mawar. Sebaik ditanam tidak terus berputik, tetapi biarlah ia tumbuh dan membesar lebih dahulu."

"Dan sesiapa berpaling dari mengingati-KU, maka sesungguhnya baginya kehidupan yang sempit"Align Left

Semoga yang baik itu datangnya daripada Allah S.W.T dan yang buruk itu datangnya daripada kelemahan diri ini jua..Dicuplik daripada blog;

http://wwwnurhuda-cahayapetunjuk.blogspot.com/
Damba CintaNYA..
Nurhuda_cahayapetunjuk
6 Zulhijjah 1430H /23 November 2009

5 Bicara Balas.:

nurhuda_cahayapetunjuk said...

assalamualaikum..

adik manis..terkejut hari tiba2 muka akak ada di blog iza hehehhe...selamat menulis lagi...akak tunggu karya kamu ya..:)

BiLA PenA bERbicAra said...

Waalaikumussalam Kak Huda,

Terima kasih untuk komen yang positif itu kak... Karya baru sedang diusahakan... Doakan kelancarannya ya... =)

iLhAm.HaFiZ said...

Assalamualaikum w.b.t.

Kak Huda,
Adik manis? Kenapa terkejut pula? Saya suka baca komen akak tentang JMR. =)

Eja,
Insya-Allah. Moga Khalik memeri kekuatan dan kebaikan dalam karya-karya awak. Teruskan. =)

BiLA PenA bERbicAra said...

Alaykumussalam...

Terima kasih Hafiz...
Ameen ya Rabb...doa saya juga mengiringi awak... =)

BiLA PenA bERbicAra said...
This comment has been removed by the author.